Ο Άρης ιδρύθηκε ως Ποδοσφαιρικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης στις 25 Μαρτίου του 1914 και υπήρξε το πρώτο ελληνικό σωματείο που ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό (1912). Μάλιστα για να τονισθεί ιδιαιτέρως ο ελληνικός χαρακτήρας του νεοσύστατου σωματείου, οι ιδρυτές του επέλεξαν ως ημέρα επίσημης ίδρυσής του την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ιδρυτές του Άρη ήταν οι: Αγγέλου Γιάννης, Αγοραστός Λάζαρος, Βλαχόπουλος Γρηγόρης, Βλαχόπουλος Λάζαρος, Γκοτζαμάνης Πέτρος, Δήμου, Ζέγας Άγγελος, Θεοδωρίδης Θόδωρος, Ιωαννίδης Δημήτρης, Καραγιαννίδης Τηλέμαχος, Κοτρότσης Δημήτρης, Κρέης Πέτρος, Κυδωνάκης Μήνως, Κωστίδης Λάζαρος, Λάμπρου Γιώργος, Νακόπουλος Γιάννης, Παπαγεωργίου Θανάσης, Πλιάτσικας Γιάννης, Ρωσσιάδης Ρούσσος, Σαλούστο Κάρολος, Τσιατσιαπάς Τάσος και Κότσανος Πρόδρομος. Το 1926 ο σύλλογος αναγκάστηκε να τροποποιήσει το καταστατικό του ώστε να μετονομαστεί σε "Αθλητικός Σύλλογος ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης" , για να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα αθλήματα που ήδη είχε αρχίσει να καλλιεργεί.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Custom Search

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

1928 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το 1928 έκλεισε θριαμβευτικά για τον πρόεδρο Λευτέρη Ηλιάδη, τον Αυστριακό προπονητή Κέσλερ και την υπέροχη ποδοσφαιρική φουρνιά του ΑΡΗ.
Οι"κίτρινοι" μετά τη φυσιολογική πρωτιά στη Θεσσαλονίκη - με 9 νίκες σε 10 αγώνες (τροπαιούχος για 4η φορά) - επεκράτησαν και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα με 3 νίκες και 1 ήττα και αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδας.
Την επιτυχία "υπέγραψαν" σημαντικοί αθλητές όπως οι:

Νίκος Αγγελάκης, Κώστας Βικελίδης, Σάββας Βογιατζής, Ιάκωβος Γιακουμής, Κώστας Γκικόπουλος, Γκουντέλιας, Βασίλης Ιωαννίδης, Διονύσης Καλτέκης, Νίκος Κατράντζος, Θανάσης Κατσαούνης, Χρήστος Κολωνιάρης, Παναγιώτης Κοσματόπουλος, Κώστας Κουμπλής, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Χρήστος Λεονταρίδης, Ζαρέν Μηνασιάν, Κώστας Μπαρίτας, Ιορδάνης Μπογδάνου, Γιάννης Νακόπουλος, Αλέκος Οικονόμου, Ηλίας Οπλοποιός, Θανάσης Παπάς, Βασίλης Παίων, Ευτύχιος Παίων.
1932 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για δεύτερη φορά στην ιστορία του, ο ΑΡΗΣ στέφθηκε Πρωταθλητής Ελλάδας για την περίοδο 1931-32 στο ποδόσφαιρο με ανεπανάληπτη πορεία (9 νίκες, 4 ισοπαλίες, 1 ήττα και τέρματα 38-10).
Πρόεδρος του τίτλου ο Πέτρος Λούβαρης, προπονητής της επιτυχίας ο Ντε Βαλέρ και αθλητές της ξεχωριστής διάκρισης οι:

Νίκος Αγγελάκης, Κώστας Ακριτίδης, Αργύρης (Τζανής) Αργυριάδης, Κλεάνθης Βικελίδης, Κώστας Βικελίδης, Νικηφόρος Βικελίδης, Κώστας Γκικόπουλος, Δανιήλ Δανελιάν, Κρίτων Καλογιάννης, Διονύσης Καλτέκης, Νίκος Κατράντζος, Θανάσης Κατσαούνης, Νίκος Κίτσος, Κώστας Κουμπλής, Ιορδάνης Μπογδάνου, Αλέκος Οικονόμου, Ρωμύλος Υετίων.
1946 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επάνοδος στην αγωνιστική δράση, μετά το τέλος του πολέμου, βρήκε τον ΑΡΗ στο κορυφαίο σκαλοπάτι.
Στο ρελαντί λειτουργούσε η κίτρινη μηχανή, παρά την 5χρονη αναγκαστική απραξία, λόγω του πολέμου.
Με πρόεδρο τον Λευτέρη Ηλιάδη και προπονητή τον Διονύση Καλτέκη, οι γενναίοι του Βορρά κατέκτησαν την πρωτιά στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης για 11η φορά (με τέρματα 33 υπέρ -15 κατά) και κατόπιν για 3η φορά το πρωτάθλημα Ελλάδας για την περίοδο 1945-1946.
Οι επίσημοι αγωνιστικοί εκφραστές άλλης μιας ξεχωριστής συλλογικής διάκρισης του ενδοξότερου σωματείου της Μακεδονίας ήταν οι:

Βαγγέλης Αθανασιάδης, Βαχάκ Αμπραχαμιάν, Άγγελος Βασιλειάδης, Κώστας Βελλιάδης, Κλεάνθης Βικελίδης, Νίκος Καφταντζής, Σίμος Καφταντζής, Μιχάλης Κολωνιάρης, Γιάννης Λιακόπουλος, Αχιλλέας Μάγρας, Κώστας (Τάκης) Νικολαίδης, Σοφοκλής Παππάς, Νίκος Ράμμος, Αλέκος Σιώτης, Δημήτρης Σταυράκμπεης, Βλαδίμηρος Τακατζόγλου, Νίκος (Λάκης) Τσώνας, Λευτέρης Φυσικόπουλος, Λευτέρης Χαλυβόπουλος.
1970 : ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο φινάλε της χρονιάς 1969-1970 ένας μεγάλος "σταθμός" για τον ΑΡΗ με πρόεδρο τον Νίκο Καμπάνη και προπονητή τον Μίλοβαν Τσίριτς.
Αφού απέκλεισε με 0-1 τη γηπεδούχο Πάτρα, με 2-1 τον φιλοξενούμενο Παναθηναϊκό, με 1-3 τη γηπεδούχο Καλλιθέα, με 0-1 τον γηπεδούχο Ολυμπιακό, ο ΑΡΗΣ στον 5ο τελικό της ιστορίας του, κατέκτησε για πρώτη φορά το Κύπελλο Ελλάδας.
Ήταν το αξέχαστο βράδυ της 28ης Ιουνίου 1970 στο Καυτανζόγλειο, όταν με γκολ του Μανώλη Κεραμιδά στο 8΄ πήρε το τρόπαιο υποτάσσοντας με 1-0 τον παοκ.

ΑΡΗΣ: Χρηστίδης - Πάλλας, Ραπτόπουλος, Σπυρίδων, Ναλμπάντης, Σεμερτζής (60' Ψηφίδης), Συρόπουλος, Κεραμιδάς, Αλεξιάδης, Πα-παϊωάννου, Μιχαηλίδης.
ΠΑΟΚ: Χριστοδούλου (43' Πίρτσος) - Παπαχριστούδης, Φουντουκίδης, Θεοφάνης, Μακρής (27' Κοντογιώργος), Τερζανίδης, Δράμαλης, Παρίδης, Σαράφης, Κούδας, Μάζος.

Το πλήρες ρόστερ του ΑΡΗ στη συγκεκριμένη σεζόν συμπλήρωναν οι Γιώργος Γκαντίνας, Μάρκος Γιάντσης, Κλήμης Γούναρης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Τάκης Λουκανίδης, Νίκος Μιμίδης, Γιώργος Παπαμιχαήλ, Σωκράτης Πετκάκης, Στράτος Σακελλαρίδης, Γιώργος Τερζής.

ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

1930 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ιδανικό φινάλε στο μπάσκετ, από μια ομάδα υψηλών στόχων και φιλοδοξιών.
Αήττητος απολογισμός στη Θεσσαλονίκη (8 στα 8 και 5ος συνεχόμενος τίτλος στη συμπρωτεύουσα).
Πανελλαδική δικαίωση στη συνέχεια, με τον πρώτο τίτλο του πρωταθλητή της χώρας και μάλιστα χωρίς ήττα (τρεις άνετες επικρατήσεις για την πεντάδα των επιτυχιών, Ζωγράφο, Δανελιάν, Ιασωνίδη, Μανώλη, Πατρίκ).
1979 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την άνοιξη του 1979, με 24 νίκες και μόλις 2 ήττες, ο ΑΡΗΣ πρωταθλητής Ελλάδας μετά από 49 χρόνια!
Σε επίπεδο Α΄ Εθνικής χρειάστηκε αναμονή 15 ετών για το πολυπόθητο τρόπαιο.
Σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες οι "κίτρινοι" είχαν τον πρώτο λόγο.
Ο ΑΡΗΣ πρωταθλητής κόντρα στο κατεστημένο.
Η καθυστερημένη δικαίωση μιας προσπάθειας ετών, που ήθελε πάντα τον ΑΡΗ πρωταγωνιστή, αλλά ποτέ πρωταθλητή. Η μόνη καθαρή ελληνική ομάδα που διεκδίκησε τον τίτλο, επιχειρώντας 10 εξόδους στην Αθήνα.
Παρά το ζήλο προπονητή και παικτών, η προετοιμασία της ομάδας δεν έφθασε στα επίπεδα που ήθελαν, λόγω της μπασκετικής περιόδου, το καλοκαίρι του 1978, και του επιπλέον γεγονότος ότι 6 αθλητές ήταν στρατευμένοι. Ο ΑΡΗΣ δικαιώθηκε γιατί εκμεταλλεύθηκε όλες τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.
Όλες οι δυνάμεις ενώθηκαν, για έναν κοινό στόχο: Να μη χαθεί μια ακόμη ευκαιρία. Κουρασμένοι οι Αρειανοί να φθάνουν πάντα στη βρύση και να μην πίνουν νερό, ξέχασαν αντιθέσεις και συμπάθειες, δουλεύοντας όλοι μαζί, για να οδηγήσουν την ομάδα στην τελική νίκη. Ρεαλιστική η διοίκηση του Απόστολου Γεωργιάδη, ενίσχυσε το καλοκαίρι του 1978 τον σύλλογο, έδωσε λύση στο καυτό θέμα του Χάρη Παπαγεωργίου και έκανε επιλογή - διάνα με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη, που ήξερε άριστα την ομάδα.
Με παίκτες ψυχωμένους και τρομερό συμπαραστάτη το λαό, ο ΑΡΗΣ είχε το δικαίωμα στην ελπίδα. Το έργο του απλοποιήθηκε, λόγω του έντονου συναγωνισμού στο πρωτάθλημα, από το δυνάμωμα πολλών ομάδων. Ομάδων που έκαναν ζημιές στη γνωστή τριπλέτα, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού ΑΕΚ και επέτρεψαν στον Αρη να προχωρήσει σε μια ανεπανάληπτη προέλαση.
Το ρόστερ των πρωταθλητών Ελλάδας αποτελούσαν οι:

Βαγγέλης Αλεξανδρής, Διονύσης Ανανιάδης, Στράτος Βαμβακούδης, Λάζαρος Βορεάδης, Ισάακ Δεγερμεντζής, Στέλιος Καλαντίδης, Δημήτρης Νάστος, Χάρης Παπαγεωργίου, Βασίλης Παραμανίδης, Διαμαντής Σκόνδρας, Τάσος Σπάρταλης, Μιχάλης Σπηλιώτης, Κώστας Στυλιανού, Σταύρος Χωλόπουλος.
1983 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πολλοί φοβόταν το πρόβλημα ανομοιογένειας του ΑΡΗ, την περίοδο 1982 - 1983, εξαιτίας της παρουσίας πολλών νέων προσώπων, μεταγραφικών αποκτημάτων της διοίκησης του Βαγγέλη Μελισσάρη.
Τη λύση φρόντισε να δώσει ο προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης, που είχε σημαντικό ρόλο στο "δέσιμο" της ομάδας. Το σύνολο απέδωσε, γιατί έδειξε σταθερότητα απόδοσης.
Στο τέλος του α΄ γύρου διαφάνηκε ότι ο ΑΡΗΣ θα είναι ο πρωταγωνιστής. Οι 11 σερί νίκες μεταξύ 7ης και 17ης αγωνιστικής, αποτέλεσαν προμήνυμα τίτλου.
Μέχρι την 18η αγωνιστική οι "κίτρινοι" είχαν συγκάτοικο στην κορυφή, όμως στους τελευταίους 8 αγώνες έμειναν μόνοι τους στο ρετιρέ.
Η επιθετική ισχύς των Μακεδόνων (8 "κατοστάρες"), ένα από τα κυρίαρχα όλα τους για την "κούπα".
Συνολικός απολογισμός 22 νίκες, 4 ήττες και τροπαιούχοι αθλητές οι Νίκος Γεωργιάδης, Νίκος Γκάλης, Γιώργος Δοξάκης, Γιάννης (Τζον) Καραγιώργης, Χάρης Παπαγεωργίου, Βασίλης Παραμανίδης, Μιχάλης Ρωμανίδης, Διαμαντής Σκόνδρας Πέτρος Σταμάτης, Κώστας Στυλιανού Μηνάς Τουκμενίδης, Νίκος Τσαχτάνης, Τάσος Τσιτάκης, Νίκος Φιλίππου, Γρηγόρης Χριστοφάκης.
1985 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αυτόν τον ΑΡΗ, με το νεοαποκτηθέντα Παναγιώτη Γιαννάκη στη σύνθεσή του, ποιος μπορούσε να τον κοιτάξει στα μάτια;
Μάλλον κανείς. Ακόμη και ο Πανιώνιος που τον υποχρέωσε στη μοναδική ήττα, είχε χάσει το αρχικό ματς! Αυτό επαναλήφθηκε και κερδήθηκε από τους Αθηναίους στη δεύτερη παράταση!
Με ανίκητη έδρα, έχοντας 25 νίκες και 1 ήττα, βγάζοντας "φωτιές" στην επίθεση (8 "κατοστάρες"), δυναμώνοντας αφάνταστα στις αμυντικές του επιδόσεις, ο σύλλογος είχε αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον τίτλο.
Με αγωνιστική σταθερότητα και χωρίς "κοιλιές", βρισκόταν σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα.
Εννιά αγωνιστικές πριν από τη λήξη, στην εκτός έδρας νίκη επί του παναθηναϊκού, με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη, οριστικοποιήθηκε η κατάκτηση του τίτλου.
Πληθώρα αρνητικών συγκυριών, όπως, ο αναπάντεχος τραυματισμός του Γκάλη, η αρρώστια του Φιλίππου, ο τραυματισμός του Κοκολάκη, η επεισοδιακή ήττα από τον Πανιώνιο, το βεβαρημένο πρόγραμμα της Ευρώπης, δεν μπόρεσαν να λυγίσουν τον αδάμαστο ΑΡΗ.
Το ρόστερ του πρωταθλητή Ελλάδας αποτελούσαν οι:

Παναγιώτης Γιαννάκης, Νίκος Γκάλης, Γιώργος Δοξάκης, Δημήτρης Κοκολάκης, Δημήτρης Νάστος Βασίλης Παραμανίδης, Μιχάλης Ρωμανίδης, Πέτρος Σταμάτης, Νίκος Τσαχτάνης, Τάσος Τσιτάκης, Νίκος Φιλίππου, Γρηγόρης Χριστοφάκης.
Ήταν το 4ο πρωτάθλημα που κατέκτησαν οι "κίτρινοι", στη διάρκεια της περιόδου 1984 - 1985.
1985 : ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η εμπειρία και ωριμότητα που επέδειξε ο σύλλογος στα παιχνίδια - κλειδιά, τον οδήγησαν στην πρώτη κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και ταυτόχρονα στο πρώτο Ντάμπλ της ιστορίας του.
Στον τελικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ο ΑΡΗΣ νίκησε 86 - 70 τον παναθηναϊκό.
Αρης (Ιωαννίδης): Γιαννάκης 37, Γκάλης 33, Χριστοφάκης, Φιλίππου 8, Κοκολάκης, Ρωμανίδης 2, Παραμανίδης, Δοξακάκης, Σταμάτης.
Παναθηναϊκός (Κυρίτσης): Στεργάκος 17, Ιωάννου 2, Παπαπέτρου 4, Βασιλαντωνάκης, Ματθαιακάκης, Κορωναίος 10, Βίδας 17, Ανδρίτσος 13, Σκροπολίθας 7, Καρανάσος.
1986 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Όταν όλα τα αποτελέσματα είναι νίκες (26 στις 26), εκ των οποίων σε 16 ματς υπάρχει το "φιλοδώρημα" της "κατοστάρας" κάθε σχολιασμός χάνει το νόημά του, κάθε αναφορά καταντάει περιττή.
Ένας σύγχρονος αθλητικός θίασος, που όμοιός του δεν εμφανίστηκε ποτέ, πρόσφερε στιγμές απέραντες μπασκετικής μεγαλοπρέπειας, εκστασιάζοντας το κοινό του μπάσκετ.
Προπονητής της επιτυχίας ο Γιάννης Ιωαννίδης και τροπαιούχοι αθλητές του 5ου πρωταθλήματος για το σύλλογο, οι:

Παναγιώτης Γιαννάκης, Νίκος Γκάλης, Γιώργος Δοξάκης, Δημήτρης Κοκολάκης, Βασίλης Λυπηρίδης, Γιάννης Μαντόπουλος, Χάρης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Ρωμανίδης, Πέτρος Σταμάτης, Τάσος Τσιτάκης, Νίκος Φιλίππου.
1987 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

1987 : ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το δεύτερο Ντάμπλ επιτεύχθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, αφού η πορεία προς την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας για 2η φορά, έμοιαζε με υγιεινό περίπατο.
Στον τελικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ο ΑΡΗΣ νίκησε με 110 - 70 του Πανελλήνιο και τη σύνθεσή του αποτελούσαν οι:
Αρης (Ιωαννίδης):Λυπιρίδης 2, Γιαννάκης 14(4), Γκάλλης 52, Ρωμανίδης 18(2), Τσιτάκης, Σταμάτης 4, Φιλίππου 12, Παπαγεωργίου 4, Δοξάκης 4, Κασμερίδης
Πανελλήνιος (Παύλου): Πανδρακλάκης 6, Μάλλαχ 23, Ζαφειρόπουλος, Τσέκος 2, Κοκορόγιαννης, Σταμάτης Αντ 3(1)., Ντάκουρης 10, Γιαννόπουλος 21(4), Τσαπραλής, Κατσίμπας 5
1988 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο Θεός του πολέμου δεν έδειχνε λύπηση και σκόρπιζε με "κατοστάρες" όποιον έβρισκε μπροστά του, χωρίς να κάνει διακρίσεις!
Το μεγαλύτερο κατόρθωμα για μια ομάδα της ελληνικής A1 - γιατί περί κατορθώματος επρόκειτο - ήταν να δεχθεί λιγότερους από 100 πόντους, με αντίπαλο τον ΑΡΗ.
Πόσα και ποια κοσμητικά επίθετα μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, για να είναι ακριβοδίκαιος απέναντι στην ασύλληπτη αγωνιστική μηχανή; Με ποιον τρόπο να σχολιάσεις αυτό το σύνολο, που πέτυχε το απόλυτο, με 16 "κατοστάρες" στα 21 νικηφόρα αποτελέσματα;
Μόνο τον κακό του εαυτό είχε να αντιμετωπίσει ο ΑΡΗΣ, στο δρόμο προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η 1η θέση της περιόδου 1987 - 88 ήταν τυπική διαδικασία και αν η διοργανώτρια αρχή ήταν λίγο τολμηρή, δεν θα έπρεπε να περιμένει τον Μάιο, αλλά από το εναρκτήριο τζάμπολ του Σεπτεμβρίου να παραδίδει την "κούπα" στην τροπαιοθήκη του Αυτοκράτορα.
Με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη, το ρόστερ των κορυφαίων της Ελλάδας αποτελούσαν οι:

Βαγγέλης Αθανασιάδης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Νίκος Γκάλης, Αργύρης Δαλιάρης, Γιώργος Δοξάκης, Γιώργος Κασμερίδης, Βασίλης Λυπηρίδης, Μιχάλης Μισούνοφ, Δημήτρης Μπουσβάρος, Μιχάλης Ρωμανίδης, Λευτέρης Σούμποτιτς, Πέτρος Σταμάτης, Νίκος Φιλίππου.

1988 : ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μαζί με το 7ο Πρωτάθλημα Ελλάδας ήρθε η κατάκτηση του 3ου Κυπέλλου Ελλάδας.
Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο μπροστά στην ακατάσχετη φιλοδοξία του ΑΡΗ για το νέο (3ο) Ντάμπλ?
Απολύτως κανείς!
Τα αγωνιστικά στάνταρ των "κιτρίνων" ήταν τόσο υψηλά, ώστε η κατάκτηση του Κυπέλλου να είναι κάτι παραπάνω από εφικτή.
Στον τελικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας η επικράτηση ήρθε με σκορ 84 - 71 επί της αεκ.
'Αρης (Ιωαννίδης): Λυπηρίδης, Γκάλης 14, Γιαννάκης 35(5), Σούμποτιτς 14(4), Μισούνοφ 4, Ρωμανίδης 3(1), Δαλιάρης, Φιλίππου 12, Καραμανώλης, Δοξάκης 2.
ΑΕΚ (Νικητόπουλος): Παταβούκας 9(1), Αριδάς 20, Γιαννόπουλος 11, Σακελλαρίου, Αγιασωτέλης 6, Σκουρτόπουλος 2, Μιχελιδάκης, Γκέκος 18(2), Φώτσης 2, Κατσιγιάννης.
1989 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο ΑΡΗΣ ξανά Πρωταθλητής.

Ο απολογισμός του τίτλου, στην κατάκτηση του 8ου πρωταθλήματος Ελλάδας, της περιόδου 1988 - 1989, έβγαζε κάτι διαφορετικό: 21 νίκες και 1 ήττα. Αυτό και αν ήταν είδηση!
Επί εβδομάδες όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολούνταν με τη μοναδική ήττα των "κιτρίνων", ύστερα από 3½ χρόνια μπασκετικών αναμετρήσεων!
Τίποτε άλλο δεν προκαλούσε εντύπωση για αυτή την ομάδα.
Ο ΑΡΗΣ είχε υποτάξει τους πάντες και μόνο τα μεμονωμένα περιστατικά έχριζαν σχολιασμού και ήταν άξια αναφοράς.
Το ρόστερ των "κιτρίνων" συγκροτούσαν οι:

Δημήτρης Αβδάλας, Βαγγέλης Βουρτζούμης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Νίκος Γκάλης, Γκρεγκ Γουίλτζερ, Γιώργος Δοξάκης, Λάρι Κάπτσικ, Μάνθος Κατσούλης, Βασίλης Λυπηρίδης, Μιχάλης Μισούνοφ, Μιχάλης Ρωμανίδης, Λευτέρης Σούμποτιτς, Νίκος Φιλίππου.
1989 : ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με ταχύτητα αστραπής ένα ακόμα (το 4ο) Κύπελλο Ελλάδας προστέθηκε στο παλμαρέ των επιτυχιών της Μακεδονικής "Δυναστείας".
Το νέο (4ο) Νταμπλ ήταν γεγονός.
Στον τελικό του συγκεκριμένου θεσμού, που διεξήχθη στο "Παλέ", ο ΑΡΗΣ επιβλήθηκε (ως συνήθως) του παοκ με σκορ 91 - 86.
Αρης (Ιωαννίδης): Γιαννάκης 15, Γκάλης 35, Σούμποτιτς 13, Μισούνοφ 2, Ρωμανίδης 6, Φιλίππου 3, Μ.Κατσούλης, Δοξάκης, Γουίλτζερ 17.
ΠΑΟΚ (Πολίτης): Σταυρόπουλος 12, Πρέλεβιτς 10, Τζόουντς 29, Μέλις 1, Κόρφας 18, Φασούλας 7, Καρατζουλίδης 2, Μακαράς.

1990 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
19 νίκες και 3 ήττες στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος της περιόδου 1989 - 1990, δεν ήταν και άσχημος απολογισμός.
Οι σχέσεις... "στοργής" του ΑΡΗ με τις "κούπες" σε μακροχρόνια βάση, του έδωσαν και τις ανάλογες εμπειρίες.
Έτσι, όταν έφτασε η κρίσιμη στιγμή της διαδικασίας των πλέι οφ, οι αντίπαλοι δεν μπορούσαν να πάρουν... αναπνοές ( 5 νίκες - 1 ήττα).
Το ανεξάντλητο επιθετικό ρεπερτόριο (9 "κατοστάρες") και η σπάνια ποιότητα των Πρωταθλητών Ελλάδας (για 9η φορά), ήταν στοιχεία τα οποία δεν είχαν οι υποψήφιοι "μνηστήρες" του τίτλου, που για να "υποστείλουν" την κυρίαρχη κίτρινη φανέλα, θα έπρεπε χωρίς αμφιβολία να ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όρια λογικής.
Ο νέος τίτλος γράφτηκε με μια πλειάδα ταλαντούχων αθλητών, όπως οι:

Βαγγέλης Βουρτζούμης, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Παναγιώτης Γιαννάκης, Νίκος Γκάλης, Γιώργος Δοξάκης, Μάνθος Κατσούλης, Βασίλης Λυπηρίδης, Μιχάλης Μισούνοφ, Κώστας Μπαλτατζής, Μιχάλης Ρωμανίδης, Λευτέρης Σούμποτιτς, Νίκος Τσιρακίδης, Νίκος Φιλίππου.
1990 : ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αυτή η καταπληκτική μπασκετική... ορχήστρα του ΑΡΗ, με τις υπέροχες αγωνιστικές νότες, δεν έκανε διακρίσεις στους θεσμούς και φρόντιζε με τον καλύτερο τρόπο να αποζημιώνει τους θαυμαστές της.
Η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας (για 5η φορά) και η πρόκληση ενός νέου Νταμπλ (του τέταρτου συνεχόμενου και πέμπτου συνολικά), έγινε κατά τον απλούστερο τρόπο χειροπιαστή πραγματικότητα.
Ο ΑΡΗΣ της ουσίας, του θεάματος και των ρεκόρ, ήταν αξεπέραστος.
Στον τελικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στη Αθήνα υπέταξε με 75 - 62 τον παοκ.
Αρης (Ιωαννίδης): Λυπηρίδης, Γκάλης 35, Γιαννάκης 9, Σούμποτιτς 20, Μισούνοφ 7, Ρωμανίδης, Βράνκοβιτς 4.
ΠΑΟΚ (Πολίτης): Σταυρόπουλος 17, Μπουντούρης 1, Πρέλεβιτς 8, Κόουκ 14, Κόρφας 6, Παπαχρόνης 1, Φασούλας 8, Μακαράς 7.
1991 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο ΑΡΗΣ ξεκινούσε τη χρονιά 1990 - 1991, χωρίς τον προπονητή της "χρυσής" εποχής του, Γιάννη Ιωαννίδη.
Παρ' όλα αυτά, το επιθετικό οπλοστάσιο παρέμενε βαρύ (17 "κατοστάρες" στη σεζόν), το σύνολο αξιόπιστο (11 στα 11 ο απολογισμός του α' γύρου) και η δίψα για τον 10ο τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας δεδομένη.
Τα πλέι οφ - ιδιαίτερα ο τρίτος και ο τέταρτος τελικός με τον παοκ ήταν ακατάλληλα για καρδιακούς, όμως έστω και στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο βρυχηθμός του κίτρινου θηρίου συγκλόνισε το Πανελλήνιο.
Η καρδιά του Πρωταθλητή ήταν εκεί και το βαρύτιμο τρόπαιο κατέληξε για μία ακόμα φορά στον ΑΡΗ.

1992 : ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την σεζόν 1991-1992 ήρθε για τον ΑΡΗ η κατάκτηση του 6ου κυπέλλου Ελλάδας, σε έναν τελικό που έμελλε να είναι και το "κύκνειο άσμα" του κορυφαίου σούπερ-σταρ Νίκου Γκάλη, με την κίτρινη φανέλα.
Του τρομερού αθλητή που πριν από 13 χρόνια έδινε το σύνθημα για την αντεπίθεση του ΑΡΗ προς την κορυφή.
Η επικράτηση στον τελικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ήρθε με 74 - 62 επί της ΑΕΚ.
Αρης (Ιωάννου): Λυπηρίδης 7, Γιαννάκης 14, Γκάλης 18, Σούμποτιτς 3, Τζόουνς 9, Μισούνοφ 17, Βουρτζούμης 2, Πετσάρσκι 4, Αγγελίδης, Μπαλτατζής.
ΑΕΚ (Νικητόπουλος): Γαλακτερός 13, Παταβούκας 10, Παπασαράντου 3, Κατσικάρης 11, Λανές 9, Αριδάς 2, Τζόρνταν 10, Κουντουράκης 4.
1993 : ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΠΟΡΤΑ
Με 16 νίκες και 1 ήττα η πρώτη Ευρωπαϊκή "κούπα" δεν μπορούσε να ξεφύγει.
Πρόεδρος ο Θεόφιλος Μητρούδης, προπονητής στο πρώτο μισό της σεζόν 1992 - 1993 ο Στιβ Γιατζόγλου και στο δεύτερο μισό ο Σβι Σερφ.

Αθλητές της διάκρισης οι:

Ντίνος Αγγελίδης, Μίτσελ (Τζέι - Τζέι) Άντερσον, Βαγγέλης Βουρτζούμης, Γιώργος Γάσπαρης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Μέμος Ιωάννου, Βασίλης Λυπηρίδης, Μιχάλης Μισούνοφ, Ιγκόρ Μωραΐτης, Θεοδόσης Παραλίκας, Μίροσλαβ Πετσάρσκι, Λευτέρης Σούμποτιτς, Ρόι Τάρπλεϊ.

Στις 16 Μαρτίου 1993 ο ΑΡΗΣ κάθισε στον ευρωπαϊκό του θρόνο.
Ο τελικός του κυπέλλου κυπελλούχων θα μείνει αξέχαστος, όχι μόνο γιατί ο τεράστιος σύλλογος της Μακεδονίας σήκωνε την πρώτη "κούπα" εκτός συνόρων αλλά και για τον επιπλέον λόγο του άγριου ξυλοδαρμού των προκλητικών οπαδών της Έφες Πίλσεν, από τα ατέλειωτα καραβάνια των Αρειανών, μετά το σφύριγμα της λήξης, στο "Παλακανέστρο Οξίλιουμ" στο Τορίνο.
Η σύνθεση των τροπαιούχων, με προπονητή τον Ισραηλινό Σβι Σερφ:

Γιαννάκης 2, Βουρτζούμης 2, Άντερσον 15, Μισούνοφ 10, Τάρπλεϊ 19, Αγγελίδης 2, Ιωάννου, Γάσπαρης.
Η ΦΙΜΠΑ θεώρησε τον ΑΡΗ υπαίτιο των επεισοδίων και η τιμωρία ίσχυσε από την επόμενη σεζόν, να δίνουν οι "κίτρινοι" όλα τα ευρωπαϊκά εντός έδρας παιχνίδια τους στην Αθήνα, κεκλεισμένων των θυρών.

1997 : ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ
Ο ΑΡΗΣ δεν είχε κατακτήσει ποτέ το κύπελλο ΚΟΡΑΤΣ.
Φόρεσε λοιπόν, το ευρωπαϊκό "κοστούμι" που ανέκαθεν διέθετε την ευρωπαϊκή φινέτσα και με μια διαδρομή που έκοβε την ανάσα, οδήγησε την κίτρινη λαοθάλασσα για εκρηκτικές πανηγυρικές εκδηλώσεις στο Λευκό Πύργο.
Θα μείνουν αξέχαστα τα δραματικά νοκ άουτ επί της Μπεομπάνκα Βελιγραδίου, του Περιστερίου και της Μπενετόν Τρεβίζο.
Στον τελικό της διοργάνωσης, ο ΑΡΗΣ ήταν Τούρκων τιμωρός.
Παρ' ότι έχασε στο πρώτο 40λεπτο του "Παλέ" με 66-77, εκείνο τοπαγερό βράδυ, έδωσε την απάντηση μια εβδομάδα αργότερα στην Προύσα.
Στις 3 Απριλίου 1997, στο "Κεμάλ Ατατούρκ Σπορτ Σαράι", το -11 έγινε +18 και με το μεγαλειώδες 70-88 οι "κίτρινοι" κατέκτησαν το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας τους.
Προπονητής του Θριάμβου ο Λευτέρης Σούμποτιτς πρόεδρος ο Ζαφείρης Σαμολαδάς και αθλητές της ανεπανάληπτης διάκρισης οι:

Γιάννης Σιούτης 12, Παναγιώτης Λιαδέλης 15, Μάριο Μπόνι 20, Χοσέ Ορτίθ 25, Τσαρλς Σάκλεφορντ 5, Ντίνος Αγγελίδης 6, Τζανής Σταυρακόπουλος 5.

Συμμετοχή στο τρόπαιο, με παρουσίες στις προηγούμενες αγωνιστικές της συγκεκριμένης διοργάνωσης είχαν Μάικ Ναχάρ, Αλέξης Παπαδάτος, Άλαν Τόμιντι, Γιώργος Φλώρος, Άρης Χωλόπουλος.

1998 : ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπάρχει άραγε ομάδα στον κόσμο που να έχει εφτά ψυχές;
Υπάρχει σύλλογος στον παγκόσμιο αθλητισμό, που όσο διαλύεται, τόσο περισσότερο δυναμώνει;
Απερίφραστα ναι. Ο ένας και μοναδικός ΑΡΗΣ.
Ο ΑΡΗΣ των χιλίων προβλημάτων, που συγκέντρωσε γύρω του όλους τους ερευνητές για αναλύσεις.
Πως μπορεί να ερμηνεύσει κανείς στη γλώσσα του αθλητισμού και του μπάσκετ, αυτό που κατάφερε ο ΑΡΗΣ του κυπέλλου Ελλάδας, την περίοδο 1997 - 1998?
Παράνοια και παραλογισμός; Ίσως.
Μετά βίας συμπλήρωσε δεκάδα, αντιμετώπιζε συλλόγους με τετραπλάσιο μπάτζετ, είχε όμως οκταπλάσιο "μπάτζετ"... ψυχικών αποθεμάτων.
Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι η καρδιά και η δύναμη της θέλησης είναι στοιχεία πολύ πιο δυνατά απ' όλα τα εκατομμύρια του κόσμου.
Αφού στον ημιτελικό γονάτισε ο παναθηναϊκός, στον τελικό ήρθε η σειρά της αεκ, με 71-68.
Μέσα στο σπίτι του, στο "Παλέ", ο ΑΡΗΣ κατέκτησε το 7ο κύπελλο της ιστορίας του, χωρίς να έχει διοίκηση.
Είχε συσταθεί μια τριμελής επιτροπή, προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση του συλλόγου.
Αρης (Μαγκώτσιος): Λιαδέλλης 22, Χρυσανθόπουλος 3, Πάσπαλι 12, Σιούτης 15, Γαλακτερός 3, Ναχάρ 3, Αγγελίδης 5, Φλώρος, Όρντμαν, Μπόνι 8.
ΑΕΚ (Ιωαννίδης): Κολντεμπέλα 2, Λάσα 13, Πρέλεβιτς, 'Αντερσον 18, Χατζής 14, Λάρσεν, Κακιούζης 4, Τσακαλίδης 6, 'Αντερσεν, Αλεξάντερ 11
2003 : CHAMPIONS CUP
Σημαδιακή η σεζόν 2002 - 2003 για την ομάδα μπάσκετ του ΑΡΗ, που κυνηγούσε τον 20ο τίτλο για να βάλει το δεύτερο αστέρι στην κίτρινη φανέλα.
Η πρώτη προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής, με τους "κίτρινους" να δίνουν το παρών για 10η φορά στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας και να χάνουν στο κλειστό της Λάρισας από τον Παναθηναϊκό, με σκορ 81-76 αλλά στις 4 Μαΐου 2003, το "Παλέ" ήταν η έδρα διεξαγωγής του Final Four του Champions' Cup.
Με διοικητικό πρωτεργάτη του Γιάννη Δαμιανίδη και προπονητή τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, ο ΑΡΗΣ παρά το άσχημο ξεκίνημά του στο θεσμό, πραγματοποίησε προέλαση και αφού έθεσε νοκ άουτ τη Γιουγκοσλαβική Χέμοφαρμ Βρσατς στον συγκλονιστικό ημιτελικό του φάιναλ φορ δύο ημέρες αργότερα σήκωσε το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο, γνωρίζοντας πρωτοφανή αποθέωση από τους χιλιάδες παραληρούντες Αρειανούς.
Τη σύνθεση των νικητών, απέναντι στην Πολωνική Πρόκομ Τρεφλ Σοπότ, την οποία οι "κίτρινοι" κατέβαλαν στο τελευταίο δευτερόλεπτο με δίποντο του Ραΐσεβιτς (σκορ 84 - 83), αποτελούσαν οι:

Γουίλι Σόλομον 32, Γιάννης Λάππας 5, Πρόδρομος Νικολαΐδης 1, Ράιαν Στακ 14, Φεοντάρ Λικχολίτοφ 6, Γιάννης Γκαγκαλούδης 12, Ιβάν Γκργκατ 3, Μίροσλαβ Ραΐσεβιτς 9, Ντίμιταρ Ανγκέλοφ 2.
Αγωνιστική συμμετοχή στις προηγούμενες αναμετρήσεις της συγκεκριμένης διοργάνωσης είχαν και οι Κώστας Κακαρούδης, Δημήτρης Μεραχτσάκης, Νίκος Ορφανός, Δημήτρης Χαριτόπουλος.

2004 : ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την περίοδο 2003 - 2004 το Κύπελλο Ελλάδος του φάιναλ-φορ της Λαμίας, πέρασε στην Ιστορία ως το τρόπαιο της ...εθνικής οδού.
Μετά από μία απαράδεκτη και μεροληπτική υπέρ του ολυμπιακού απόφαση των Διαιτητών, τα καραβάνια των Αρειανών εκδρομέων αποχώρησαν στο 27 από το γήπεδο, λόγω επεισοδίων που προκάλεσαν οι υποστηρικτές του φιναλίστ Ολυμπιακού και σε άδειες εξέδρες, στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, ο κίτρινος Αυτοκράτορας έγινε ο πολυτροπαιούχος στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, επικρατώντας 73 70.
Πρόεδρος της διάκρισης ήταν ο Γιάννης Δαμιανίδης.
Μερίδιο της επιτυχίας διεκδικεί ο προπονητής Βαγγέλης Αλεξανδρής, αφού με τις οδηγίες του ο ένδοξος σύλλογος ξεπέρασε δύο εμπόδια και προκρίθηκε στο φάϊναλ φορ, ενώ ο Αμερικάνος κόουτς Τσαρλς Μπάρτον, πανηγύρισε τις επιτυχίες του ημιτελικού και του τελικού.
Αρης(Μπάρτον):Πάρκερ 21 (3), Ραίσεβιτς 2, Λάππας, Κυρίτσης, Κόμματος 11, Βετούλας 2, Μπέιλι 12(2), Λικχολίτοφ 13, Στικ 12, Νίκιλα Ολυμπιακός(Σάκοτα): Γιούρακ 10, Χαρίσης 13 (1), Γκόρενς 4, Διαμαντόπουλος 11 (1), Γιαννουζάκος, Λιαδέλης 6, Γιαννόπουλος 9(1), Σκλάβος 4, Μπάγκαριτς 7, Βολκοβίσκι 6, Χαραλαμόπουλος, Πρίντεζης

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

1997 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣΣτα πρώτα 28 χρόνια της Α΄ Εθνικής τους τίτλους έπαιρναν ο ολυμπιακός και ο παναθηναϊκός.
Το 1997 αποδείχθηκε χρονιά - σταθμός για το βόλεϊ του ΑΡΗ.
Μια υπέροχη ομάδα, κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας, μέσα σε πρωτόγνωρες εκδηλώσεις ενθουσιασμού του κόσμου των "κιτρίνων".

Οι Βούλγαροι άσοι Γκάνεφ, Κονσταντίνοφ και οι Έλληνες Αλεξανδρόπουλος, Μέλκας, Μητρούδης, Παπακοσμάς, Κουτσονίκας, Μούχλιας, Χαριτωνίδης, Χατζηαντωνίου, Βασιλειάδης, Ιωαννίδης, αποτελούσαν το ρόστερ των κορυφαίων της χώρας.
1998 : SUPERCUP ΕΛΛΑΔΑΣ

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

1928 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
1929 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ1930 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
1932 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΧΟΚΕΪ ΕΠΙ ΠΑΓΟΥ

1989 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

1990 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

1991 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

1992 : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

1994: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΓΥΝΝΑΙΚΩΝ

1995: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΓΥΝΝΑΙΚΩΝ